Fem grunner til å trene(les ELSKE!) bakkeintervaller

IMG_6738.jpg

IMG_1571

Ordet gir deg muligens litt blodsmak i kjeften, eller hva? Men skal du bli god på å løpe, og skal du klare å øke hastigheten din fra gang til gang, ja da er bakkeintervaller løsningen altså! Hvorfor? Tenk på hva som egentlig skjer når du løper i en oppoverbakke. Knærne blir tvunget til å løfte seg enda høyere enn ved asfaltløping,  og dette er et av de viktigste utgangspunktene for å utvikle seg som en løper. Dette regulerer både hastigheten og lengden på steget. Dessuten tvinger bakken beina dine til å jobbe mer effektivt! And here me out, for HVER prosent (stigning) du øker på mølla, må kroppen din jobbe hele FIRE prosent mer! Tenk det a!

IMG_6931

Og jaggu finnes det ikke ENDA flere gode grunner til at DU bør bli BFF med bakkeintervaller:

  • Når du løper i bakker er det lettere å holde en rett og fin positur, da kroppen "tvinges" mer fram og opp. En rettere holdning fører til en riktigere holdning, og du jobber dessuten mye med mage og rygg for å holde deg oppe!
  • Oksygenopptaket er bedre. I oppoverbakker holder man som regel hodet hevet, noe som gjør at du puster bedre når du løper. Noe du definitivt trenger når du peser deg oppover en bratt bakke!
  • Du bruker de samme musklene som når du sprinter for harde livet! Ergo, bakkeintervaller gjør deg raskere til beins.
  • Du jobber mer aktivt med øvre bein, rumpe og hamstrings. HALLO, hvem vil vel ikke styrke OG tone rumpa samtidig?:)
  • En bakkeintervalløkt er litt av en fettforbrenner! Selv om langkjøring og rask gang vil forbrenne mer fett, og intervaller tar mer av karbohydratlagrene dine, fører intervallene til økt etterforbrenning og økt fettforbrenning i hvile!

MEN, vær forsiktig om du har slitt eller fortsatt sliter med betennelser i legger eller akilles, da denne formen for trening lett kan forverre situasjonen.

Og ja, jeg vet det er mange som synes bakkeintervaller er pain in the ass, for å si det bokstavelig talt, men som dem sier, keep your friends close, but your enemies closer! :)

De siste tre ukene har jeg hatt fokus på bakkeintervaller hver onsdag morgen kl 07.00. 30 minutter med Nå skal vi opp Holmenkollen på mølla.

Trenger du litt ekstra motivasjon, sier du? Her har du en miks som får deg til å fly over mølla!

Slik så gårsdagens økt ut:

3 minutter oppvarming på incline 2. Joggetempo! Feks et sted mellom 8 og 10.

Bolk 1. Skru opp inclinen til et sted mellom 7 og 10. Kjenn etter hvilken fart du klarer å ha i 3 minutter med høy stigning. Start derfra, og skru opp både incline og fart for hvert intervall!  Husk 30 sekunders pause mellom. Og du? Kjenn at du kan presse deg selv a! Du klarer alltid mer enn du tror. Det er DEG (viktig med caps lock) det kommer an på,  som x antall mentaltrenere sier! Men det er jo sant da:)

So here we go, JOBBE PÅ!

3 minutter

2 minutter

2 minutter

2 minutter

1 minutt

1 minutt

Bolk 2:

Her skal vi opp i hastighet OG stigning!

20 sekunders spurt, 20 sekunders stilleståene hvile på mølla. Repeter fire ganger!

Lykke til a!