2016- Om ikke du løper ifra meg, skal jeg gjøre det!

Første mandag i 2016. Så, hvordan føles det? Hvordan ligger du an med forsettene? Om du har noen da? Har du gått fornull sukker-utfordringen på Face? Trene før hanen galer hver bidige morgen? Null alko i januar? Selv har jeg ingen. Jeg velger å fortsette som før. Jobbe på! Ha en balansert hverdag. Og helg forsåvidt! Forsetter minner meg for mye om NEI-ord og dietter.  Nok et ord jeg ikke har troa på. I lengden i alle fall. Kan vi please bytte ut det ordet med livsstil? Som i VARIG endring? Da tror jeg mannen og kvinnen i gata faktisk klarer å ha troa på at alt er mulig å få til! JA til en balansert livsstil, nei til NEI-mat og usunne utfordringer.

MEN, når det er sagt, er det jo sunt og gøy å sette seg mål. Treningsmål eller hverdagsmål. Kanskje skal du klare en hang up eller 10 i 2016? Meldt deg på et poledancekurs kanskje? Eller hva med å bli flinkere på å rydde og vaske?

Sistnevnte har jeg lovet meg selv å jobbe med. MYE. Det går ofte raskt unna når en duracellkanin skal snappe, lage mat og mekke spillelister samtidig. Men som vanlig, for å nå et mål, trenger man en gulrot! Min gulrot for å vaske/rydde handler om å ha det gøy. Fram med en knakanes god spilleliste, og et antrekk som skriker alt annet enn RYDDEDAG.IMG_3245

Jepp, en smule artigere å rydde i et vaskeekte ryddeantrekk! I 2016 har jeg også satt meg et rimelig hårete treningsmål. Eller, glem det a! Nei, det er ikke hårete at all! Dette skal jeg klare!!! Inspirert av meg selv i Zermatt ( der jeg pusta, pesa og snappa meg gjennom 32 km i 2700 meter høyde) .....

IMG_7114

...har jeg nå en plan, eller det vil si jeg SKAL, løpe 80 km-distansen på Ecotrail Oslo. Min gulrot her? ENDORFINER!

Målet var å teste en langkjøring denne helgen, men mølla og beina stoppa på 10 km. Bedre lykke neste gang! Så, hvordan skal jeg trene meg opp til en slik konkurranse? Jeg vet at mye går på det mentale. 50% sitter i beina, resten i huet. Planen er å suge til meg en del kunnskap via bøker (Cecilie Ystenes sin bok,  Mental Styrketrening, høre på podcasts om ultraløp og lese diverse/artikler blogger om trening tilrettelagt for ultraløpere ), og når det kommer til treningen? LØPE. Langt og lengere enn langt. De siste årene har jeg løpt mye, men da ofte korte distanser og det har vært lite planlegging i forkant. Løpelysten har gått foran Strava-loggføring og  fancy løpegadgets. Men nå er det på tide å legge opp treningen på en litt annen måte! Det er på tide å legge en liten strategi! En SMART strategi! Jeg har derfor latt meg inspirere av SMART-prinsippet som jeg har lest om på diverse nettsteder og blogger.

  1. SPESIFIKK. Man må ha et spesifikt mål. Altså,  HVA ønsker jeg å oppnå? Jo, å løpe 80 km sammenhengende.
  2. MÅLBART. HVOR lang tid skal jeg bruke? Hvor lang tid tror jeg det er mulig å bruke slik formen min er i dag? Under 10 timer.
  3. AMBISIØST.  Man må pushe sine egne grenser! Jeg har et ØNSKE om å løpe 80 km på under 9 timer...
  4. REALISTISK.  Jeg må trene en viss MENGDE, og må PLANLEGGE øktene mine fra uke til uke for at jeg skal klare målet mitt.
  5. TIDSBASERT. Jeg må holde et visst TEMPO for at jeg skal nå målet mitt. Dette kan jeg måle ved å prøve meg på en 60 km, og sjekke om jeg ligger i nogenlunde riktig tempo for å nå målet om 80 km på under 9 timer.

Ettersom jeg trener mye, gjerne hver dag, trenger jeg nå å struktuerere øktene mye mer. Skal jeg bli god på å løpe langt, ja da må jeg faktisk kjøre en del langturer! Planen er å løpe 60-80 km i uka fremover. HERREGUD, det høres så ekstremt mye ut akkurat nå, men det man vil bli god på, ja det må man gjøre mye av!

Planen er derfor som følger:

4 løpeøkter i uka:

 En intervalløkt i uka (løpetimen min+en ekstra halvtime med intervall)

 En langkjøring ( 20-40 km)

 En på rundt 15 km i rolig tempo (sone 1-2)

 En på rundt 15 km i hurtigere tempo (sone 2-4)

 En styrkeøkt

 En alternativ økt

2016 altså. Om ikke du løper ifra meg, skal jeg gjøre det!